Zadah iz ust – ovira do naše osebne sreče

Spoznanje, da imate zadah iz ust je vedno slaba novica. Najslabše pri vsem skupaj je dejstvo, da se tega problema praviloma niti ne zavedate dokler vas nekdo nanj ne opozori. Če imate srečo in dobre odkrite prijatelje, bodo posledice minimalne in problem kmalu rešen. Novica, da imate smrdeč vonj iz ust boli. A še večje so posledice, če se s tem ne sploh ne soočite. V najslabšem primeru se boste s časom znašli v socialno izoliranem položaju in na profesionalni poti navzdol. Ljudje se vam bodo izogibali, vas skrivoma obsojali  in vas postavili v socialno degradirani položaj.

Zadah iz ust - osvestimo ga!
Zadah iz ust – osvestimo ga!

Zadah iz ust vodi v socialno izoliranost

Če pustimo zdravstvene aspekte ne saniranega slabega zadaha ob strani sta najhujši posledici slabega zadaha izguba osebnih in kariernih priložnosti. Predstavljajte si poslovne kolege in sodelavce, ki se vam ob sestankih in na splošno izogibajo. Ali pa razpadlo osebno partnersko zvezo, ko vas partner zapusti, ker enostavno ne more trpeti več neprijetnega vonja iz vaših ust. Tovrstne negativne izkušnje vas lahko do življenjsko zaznamujejo, vodijo v negativna psihološka stanja in celo depresijo. Stalen smrdeč vonj iz ust vam onemogoča da v življenju napredujete in da najdete ljubezen. Vse navedeno se sliši kruto ampak so na žalost resnična dejstva v družbi v kateri živimo.

Smrdeč zadah iz ust ovira naše karierne možnosti
Smrdeč zadah iz ust ovira naše karierne možnosti

 

Slab zadah in naše psihično zdravje ter sreča

Ko se problema zavedamo, a ga ne rešujemo, praviloma tudi sami negativno spremenimo lastno obnašanje v družbi, poslovno in v intimnih odnosih. Izogibamo se neposrednih pogovorov »iz oči v oči«, neposredni bližini drugih ljudi, obcesivno prekomerno segamo po mentolnih žvečilkah in trenutno delujočih osvežilih daha, ob pogovoru si z dlanjo prekrivamo usta, gledamo stran, izogibamo se intimnih odnosov .,. Večino časa se počutimo osramočeni.

Nedavna raziskava, ki je bila objavljena v priznanem strokovnem mediju International Journal of Dental Higiene se je osredotočila na vpliv slabega zadaha na kvaliteto življenja*.   Razkrila je, da ljudje, ki imajo neprijeten zadah iz ust so v povprečju dvakrat bolj nesrečni od ljudi, ki se s tem problemom ne srečujejo. Prav tako je ugotovila, da imajo ljudje z zadahom  v vsakdanjem življenju za 500% več negativnih dnevnih življenjskih izkušenj od ljudi z svežim dahom.

Praviloma so ljudje, ki trpijo zaradi zadaha negativno prizadeti tudi na psihološkem nivoju. Njihova samozavest in samopodoba je kritično nizka. Raziskava je pokazala močno vzročno povezanost med splošnim psihološkim počutjem in ustnim zdravjem.

Slab zadah iz ust – osvestimo problem in ukrepajmo

Zdrava usta in svež dah neposredno vplivata na pozitiven pogled na osebno življenje, lastno kariero in izboljšujeta medsebojne odnose in osebno intimno zvezo.  Znebiti se slabega zadaha je zato zelo pomembno za dosego višje kvalitete življenja in osebne sreče.

Slab zadah je zelo razširjen problem in ima lahko številne vzroke, ki so obravnavani v ostalih naših prispevkih. Na srečo se ga da v večino primerih odpraviti z odstranitvijo vzrokov zanj in ustrezno ustno higieno.

Kljub temu, da pri slabem zadahu v večini primerov ne gre za zdravstveni problem, ki bi neposredno ogrožali naše zdravje, pa nedvoumno ogroža naš socialni in profesionalni položaj v družbi in posledično naše počutje. Iz tega razloga je priporočljivo, da ukrepajte takoj, ko ste pri sebi identificirali probleme z zadahom.

Natančno opredelite vzroke zanj in vzpostavite usttrezno ustno higieno z namenskimi dentalnimi izdelki za slab zadah. Na slovenskem tržišču sta na voljo dve naravni učinkoviti liniji proti zadahu: Air-Lift in TheBreathCo. 

*Referenca: Oral Health Impact Profile (OHIP-14): Control Group 7.9 < 15.7 Halitosis Group. Sample size: 204. Lu H, Chen X, Wong M, Zhu C, Ye W. Oral health impact of halitosis in Chinese adults. Int J Dent Hygiene. 2016

Air Lift in TheBreathCo - Najučinkovitejše proti zadahu iz ust in želodca
Air Lift in TheBreathCo – Najučinkovitejše proti zadahu iz ust in želodca