Smrdi iz ust? Preverite ali imate ustni zadah – testi zadaha

“Mi smrdi iz ust? ” je vprašanje, ki si ga je postavil že skoraj vsakdo izmed nas.  Smrad iz ust oz. slab zadah strokovno imenujemo halitoza. Izvira iz latinske besede halitus, ki pomeni »dah« ter pripone –oza, ki označuje nenormalno stanje.  Če imate slab zadah oz. halitozo , je torej stanje, ki ga je potrebno odpraviti.

Slab zadah vsaj občasno prizadene skoraj vsakega. Praviloma vedno povzroči vsaj zadrego, dolgoročno pa frustracijo in tesnobo in lahko vodi v socialno izoliranost in tudi psihične motnje.

Za naše počutje in zdravje ter našo socialno okolje je izjemno pomemben dejavnik, ki ga je potrebno pravočasno prepoznati.  Problem je v tem, da medtem, ko ga pri drugih ni težko zaznati, ga pri sebi skorajda ne moremo odkriti. Večinoma se ga zavemo šele, ko nas nanj opozorijo drugi. Slednje je ne le neprijetno, ampak praviloma že zelo pozno. Glede na to, da je slab zadah lahko pokazatelj resnih obolenj, je izjemnega pomena, da ga prepoznamo pravočasno. Poleg tega nanj verjetno ne bomo opozorjeni s strani drugih takoj, ampak ko bo za njih ta motnja za njih postala nevzdržna. Škoda na našem socialnem, intimnem in kariernem področju pa že povzročena.

Torej, ne odlašajte in se čimprej soočite in spoznajte ali imate slab zadah ali ne.

Ali mi smrdi iz ust - kako ugotoviti?
Ali mi smrdi iz ust – kako ugotoviti?

ZAKAJ SAMI NE ZAZNAMO, DA NAM SMRDI IZ UST

Številne raziskave so pokazale na kontradikcijo med visoko razširjenostjo halitoze oz. slabega zadaha pri ljudeh in dejstvom, da se zelo malo ljudi, ki ima halitozo tega tudi zaveda.

Članek v strokovni reviji Ameriškega zobozdravniškega združenja JADA je poimenoval ta problem »Paradoks slabega zadaha«. Študija temelji na številnih predhodnih raziskavah, ki so vse pokazale, da imamo vsi velike težave z zaznavanjem lastnega zadaha in, da se problema ne zavedajo niti ljudje z hudim zadahom.  Študija odkriva, da razlog za lastno ne zaznavanje zadaha izhaja iz dejstva evolucijske prilagoditve – lastnega vonja se navadimo. Določenih vonjev preprosto ni potrebno, da človeški organizem zaznava ves čas. Ste se kdaj vprašali zakaj ne zaznavate kakšen je vonj v vašem nosu. Odgovor je preprost, če bi ga zaznavali bi težko vonjali karkoli drugega.

Isti princip velja za vaš ustni zadah. Vaš nos in usta so povezana, podobno kot so vaši čuti za vonj in okus. Zaradi te medsebojne povezave, mora vaše telo ignorirati prisotnost določenih stalnih vonjev. Eden izmed njih je vaš zadah.

Naši možgani izločijo večino premočnih vonjav, ki nas obkrožajo. Laično pravimo, da se jih »navadimo«. Ta princip delovanja našega organizma omogoča npr. zakaj so ljudje po poklicu lahko smetarji ne, da se jim bi zmešalo od neprijetnih vonjav.  Ta isti princip je razlog zakaj imamo probleme z zaznavanjem lastnega zadaha. Kljub temu obstaja kar nekaj uporabnih nasvetov, ki nam pomagajo lastni zadah zaznati.

Vir: “Why can’t I smell my own bad breath?” By Dr. Harold Katz, posted: June 2, 2011, Updated: March 31, 2016

MI SMRDI IZ UST?  KAKO UGOTOVITI – NASVETI

TEST Z DIHANJEM V LASTNO DLAN

To je klasični in najhitrejši test, kako ponavadi želimo preveriti ali imamo slab zadah. Dlan oblikujte v obliko čaše, nekajkrat izdihnite vanjo in nato povonjajte. Na žalost ta test ne deluje vedno, ker ima naš izdih isti vonj kot je vonj v naših nosnicah zato ga praviloma ne zaznamo. Naši možgani namreč ignorirajo vonj našega izdiha enako kot ignorirajo zadah v naših ustih. Kljub temu nekateri ljudje prisegajo, da na ta način zaznajo zadah. V resnici pa zaznajo vonj lastne dlani ali mešanico vonja iz naših ust in naše dlani. V nobenem primeru pa to ni vonj našega zadaha, ki ga zaznajo drugi okrog nas.

Smrad iz ust - test z dlanjo
Slab zadah – test z dlanjo

TEST Z VONJANJEM ZAPESTJA

Najhitreje kako zaznamo ali imamo zadah ali ne je, da si poližete zapestje, pustite nekaj trenutkov (priporočljivo 10 sekund) in ga nato povonjate. Vsekakor ta test deluje bolje od dihanja v lastno dlan, vendar prav tako ne pokaže dejanskega slabega zadaha, ki ga imamo. Razlog zakaj ljudje verjamejo v ta test so ostanki hrane v ustih. Npr. ko zaužijemo čokoladni bombon in nato izvedemo test, bomo na zapestju vonjali prijeten čokoladni vonj. Razlog je v tem, da delci čokolade ostanejo na našem jeziku. Ta vonj pa bomo s testom, ko poližemo kožo prenesli na zapestje.

Poleg tega se na žalost veliko sestavin našega zadaha z lizanjem ne prenese na kožo. V primeru, da imamo blage simptome slabega daha je možno, da ga na ta način ne bomo zaznali.

Iz istega razloga tudi v primeru ko imamo hud zadah slednjega ne bomo zaznali v enaki intenzivnosti, kot ga drugi okoli nas.

TEST Z ZOBNO NITKO

Uporabite zobno nitko v medzobnih prostorih pri zadnjih zobeh in nato povonjajte nitko.

Preverite, če vam smrdi iz ust - test z zobno nitko
Slab zadah – test z zobno nitko

TEST S STRGALOM ZA JEZIK

Nežno nekajkrat podrgnite s strgalom za jezik po jeziku. Poskušajte doseči ozadje jezika.  Pustite nekaj sekund   in nato globoko vdihnite vonj. Test je podoben testu z lizanjem zapestja, le da je nekoliko bolj temeljit in zato tudi nekoliko bolj zanesljiv.

Problemi so podobni kot pri lizanju zapestja, saj se določeni vonji ne primejo strgala oz. hitro izpuhtijo.

Preverite, če vam smrdi iz ust - test s strgalom za jezik
Slab zadah – test s strgalom za jezik

TEST Z OKUŠANJEM – SLAB OKUS V USTIH – VELIKA VERJETNOST, DA VAM SMRDI IZ UST

V določenih primerih dejansko lahko okusite lastni zadah. To se zlasti  zgodi ob slabosti in bruhanju. V teh primerih je verjetno razlog v hrani, ki ste jo zaužili ( česen,  ribe…)  oz. suhih ustih ali dehidraciji. Pokazatelji so gostejša slina, ki se peni in sprememba v okušanju. Če imate slab, neprijeten  ali »postan« občutek v ustih, je velika verjetnost, da imate tudi slab zadah.

Zaznavanje neprijetnega občutka v ustih je veliko bolj zanesljiv pokazatelj slabega zadaha kot testi z vonjanjem. Na žalost pa neprijeten občutek v ustih (suhost, gosta in lepljiva slina, slab okus…) zaznamo praviloma le pri močnih halitozah oz. ko imamo že izjemno močan slab zadah.

MI SMRDI IZ UST – VPRAŠAJTE PRIJATELJA

Najbolj zanesljiva in hitra rešitev problema identificiranja zadaha je, da vprašamo bližnje ali prijatelja. Ta test je zdaleč najbolj zanesljiv. Spoznali smo, da drugi veliko bolje zaznavajo naš zadah, kot pa ga sami. Je pa res, da se ga večinoma izogibamo, ker nam je nelagodno oz. se bojimo, da bo prizadeta naša samozavest. Zato izberite nekoga, ki mu zaupajte. Naredite test eden drugemu.

IMATE SLAB ZADAH – OBISK ZOBOZDRAVNIKA

V primeru, da imate kroničen zadah, ki ne mine oz. vam je neprijetno spraševati vaše bližnje oz. prijatelje, obiščite zobozdravnika. Slednji vam ne bo podal objektivne situacije vašega zadaha, ampak tudi ugotovil vzroke zanj.

Slab zadah - pregled pri zobozdravniku
Slab zadah – pregled pri zobozdravniku

KAKO UKREPATI KO UGOTOVITE, DA IMATE HALITOZO  OZ., DA VAM SMRDI IZ UST

Že ko ste ugotovili pri sebi prisotnost halitoze oz. slabega zadaha ste naredi zase in za ljudi, ki vas obkrožajo mnogo več kot jih na žalost večina ljudi, ki trpijo zaradi slabega zadaha, to slutijo, si ne priznajo in ne ukrepajo. Slab zadah ima številne vzroke, zato je v drugi fazi potrebno opredeliti zakaj vam smrdi iz ust oz. poiskati. Več o tem si lahko preberete v našem strokovnem članku “O zadahu – vse kar moramo vedeti” .

PRI USTNI HIGIENI UPORABLJAJTE NAMENSKE IZDELKE ZA ZADAH

V vsakem primeru je za trajno odpravo problemov z zadahom potrebno ugotoviti vzroke in jih odpraviti oz. obvladovati. Ustrezna ustna higiena z namenskimi izdelki za zadah, je ob istočasnem odpravljanju vzrokov zadaha ključnega pomena za rešitev problema z zadahom.

Na slovenskem tržišču sta vam na voljo dve naravni učinkoviti dentalni liniji proti zadahu Air-Lift in TheBreathCo.

Air-lift izdelki proti slabemu zadahu iz ust in želodca
Air-lift izdelki proti slabemu zadahu iz ust in želodca
The Breath Co Mild Mint ustna voda proti ustnemu zadahu
The Breath Co Mild Mint ustna voda proti ustnemu zadahu

Ne odlašajte in se problema smradu iz ust oz. halitoze lotite takoj.