Suhost ust kot posledica stresa, tesnobe in depresije

Suhost ust oz. pojav in razvoj kserostomije je kompleksen proces s številnimi med seboj povezanimi vzroki. Znanstveno dokazano obstaja neposredna vzročna povezava med psihološkimi motnjami kot so tesnoba, stres, depresija in obolenji suhih ust – kserostomijo.

suhost ust in stres
suhost ust in stres

Suhost ust in psihološki dejavniki

Negativna psihična stanja in psihične bolezni vodijo v oslabljeno delovanje žlez slinavk. Ob praviloma pridruženi nizki motivaciji bolnikov s psihološkimi motnjami za vzdrževanje dosledne ustne higiene, ima sindrom suhosti ust takojšne negativne posledice. Pojavi se slab zadah, pospešen je razvoj kariesa in parodontalnih bolezni. Pojavljajo se glivične okužbe ust.

Pogosto povečan vnos hrane bogate s prečiščenimi sladkorji in maščobami teh bolnikov še dodatno intenzivira suhost ust.

Medtem ko stres, tesnoba in depresija že sama po sebi povzročajo suha usta, pa jemanje zdravil za njihovo zdravljenje oz. obvladovanje stanje suhosti ust še poslabša. Najpogostejši povzročitelj prizadetosti delovanja žlez slinavk pri bolnikih s psihičnimi motnjami so prav zdravila. Številna zdravila za zdravljenje psihičnih motenj imajo za stranski učinek pojav kserostomije oz. suhih ust.

Številna zdravila za zdravljenje psihičnih motenj imajo za stranski učinek suhost ust

Kserostomija je poglaviten stranski pojav medicinskega zdravljenja depresije. Še posebej, ko se zdravljenje izvaja s pomočjo antidepresivov, ki delujejo kot zaviralci ponovnega prevzema serotonina (izrazito –  triciklični antidepresivi). Triciklični antidepresivi posegajo v delovanje holinergičnih receptorjev v možganih in kot stranski učinek povzročajo hiposalvacijo oz. suhost ust.

Med drugimi je jemanje hipnotikov, antipsihiotikov (fenotiazin in butirofenon), anksiolitikov (diazepam) in uspaval prav tako neposredno povezano s pojavom kserostomije. Kserostomija je zelo pogosto razlog, da pacient prekine z predpisano zdravstveno terapijo. Zmanjšanje izločanje sline ponavadi spremlja pacienta še dolgo po zaključeni medicinski terapiji.

Shizofrenija prizadene 1 od 100 posameznikov. Stres kateremu so ti pacienti podvrženi je zelo težko obvladljiv. Antipsihotična zdravila praviloma vsa povzročajo suha usta.

Stres in tesnoba sta zelo razširjeni psihični motnji v sodobni družbi. Obe obolenji povzročata kserostomijo. Zdravstvene terapije z uživanjem anksiolitikov imajo za stranski učinek kserostomijo. Zaradi obeh vzrokov se tovrstni pacienti srečujejo s še posebej izraženimi simptomi suhih ust.

Terapije zdravljenja zasvojenosti s tobakom z jemanjem bupropiona in derivatov nikotina lahko povzročijo kot stranski pojav kserostomijo. Podobno delujejo zdravila za zdravljenje zasvojenosti z alkoholom in zdravili.

Zdravljenje anoreksije-nervoze in bulimije z zdravili povzroča kserostomijo. Prav tako sama bolezen zaradi hude dehidracije, ki jo trpijo pacienti skupaj z zdravili povzroča zelo izraženo kserostomijo.

Antiparkinsoniki (levodopa, biperiden), kot tudi ostala nevrološka zdravila kot so antiepileptiki, antispazmodiki antikolinergičnega tipa (atropin, oksibutinin) prav tako povzročajo suha usta.

suhost ust in jemanje zdravil
suhost ust in jemanje zdravil

Odmiranje žlez slinavk zaradi prekomernega uživanja alkohola

Zmanjšano delovanje žlez slinavk zaradi prekomernega uživanja alkohola je neposredno povezano z apoptozo (odmiranje žlez slinavk).

suhost ust in alkohol
suhost ust in alkohol

Suhost ust pri bolnikih z psihološkimi motnjami – kako ukrepati

Stomatologi lahko potrdijo, da imajo psihiatrični pacienti najslabše stanje ustne votline in zobovja. V tej skupini pacientov je preventiva obvezna zaradi nizke samo-motivacije. Napredovanje kserostomije je potrebno preprečiti preden povsem ne uniči oralnega zdravja pacientov. Več o nasvetih kako ukrepati – preberite v našem strokovnem članku.

Zdravljenje kserostomije z sialogogi (muskarinski agenti) je zaradi številnih stranskih učinkov popolnoma kontraindicirano z večino psihiatričnih patologiji. Poleg tega se odsvetuje prekomerno predpisovanje še dodatnih zdravil pacientom, ki jemljejo že tako veliko število zdravil.

Priporočljiv je XERSTOM za suha usta. Uporaba izdelkov Xerostom za obvladovanje suhosti ust pri psihiatričnih pacientih je popolnoma varna. Xerostom izdelki nimajo omejitev uporabe in škodljivih stranskih učinkov. Inovativna formula maksimalne kvalitete z aktivnimi sestavinami 100% naravnega izvora, nevtralnega pH, brez detergentov, sladkorja in alkohola ima znanstveno potrjeno učinkovitost brez neželenih stranskih učinkov.

Mednarodne strokovne raziskave so pokazale, da so izdelki XEROSTOM za suha usta lahko v veliko pomoč terapevtom pri uspešnem  zdravljenju duševnih motenj.  Dokazna študija opravljena na Univerzi v New Yorku leta 2006, objavljena v strokovnem vestniku »Journal of oral Rehabilitation (2007)« je potrdila, da Xerostom izdelki izboljšujejo kvaliteto življenja pacientov s kserostomijo.  Povečajo pretok sline in ublažijo bolečine zaradi suhih ust, kar je v izjemno pomoč psihiatričnim bolnikom pri ohranjanju pozitivnega odnosa do zdravljenja in terapije.

Xerostom pršilo za suha usta
Xerostom pršilo za suha usta

XEROSTOM je celovita linija izdelkov za dnevno ustno higieno suhih ust, ki opazno zboljša kvaliteto življenja pacientov s kserostomijo.