Ustni zadah – kaj vse se lahko skriva za slabim zadahom?

Ustni zadah ali halitoza je po definiciji močan in neprijeten vonj, ki izhaja iz ustne votline. S to vrsto težav se srečuje zelo visok odstotek prebivalstva po vsem svetu. Posledice pa niso le socialne, temveč so lahko pomemben kazalec resnih lokalnih in sistemskih obolenj. Slab zadah pa vendar ne pomeni nujno tudi bolezni, zato je potrebno razlikovati med seboj fiziološki (normalen) in patološki (bolezenski) ustni zadah.

Kaj povzroča zadah
Kaj povzroča zadah

Fiziološki ustni zadah

Pod pojmom fiziološki ustni zadah razumemo predvsem zadah, ki nastane po nekaj urnem stradanju in jutranji zadah. Mehanizem nastanka temelji na zmanjšanem iztoku sline in s tem manjšem izpiranju ust. Zaradi tega pride do kopičenja delcev hrane in ostankov obnavljajočega se epitelija. Le-to postane pomembna hrana stalno prisotnim mikroorganizmom v ustih (mikroflori) in jim omogoči razrast. Ob tem pa nastajajo smrdeči razkrojni produkti. Kemično gre za proteolizo proteinov v peptide in različne aminokisline.  Tiste s prostimi tiolnimi skupinami, kot sta cistein in reducirani glutation povzročajo nastanek hlapnih žveplovih komponent na primer hidrogensulfida in metilmerkaptana. Prav slednja sta glavna povzročitelja neprijetnega vonja. Ostale kemične snovi, ki prispevajo k zadahu pa so še: aceton, acetaldehid, etanol in propanol.

Jutranji fiziološki ustni zadah se praviloma pojavi,  ker se slina med spanjem v ustih nakopiči in se spremeni se njena pH vrednost. Slednje privede do encimske razgradnje. Ta pa dodatno vodi v nastanek metabolnih produktov in s tem značilnega jutranjega zadaha.

Vsem nam pa je dobro poznana še tretja oblika fiziološkega zadaha, ki jo občutimo še zlasti kadar naši najbližji posegajo po česnu, čebuli, ostrih začimbah, alkoholu in tobaku.

Patološki ustni zadah

Za razliko od fiziološkega zadaha, ki ni nevaren in je moteč le iz socialnega vidika, pa je patološki ustni zadah lahko posledica resnih obolenj. Pri pataološkem zadahu  je zato pravilna razpoznava zelo pomembna za nadaljnje zdravljenje. Med bolezni, ki vodijo k nastanku patološkega ustnega zadaha uvrščamo niz obolenj. Vse od vnetij pa do zločestih novotvorb, ki se pojavljajo bodisi lokalno, bodisi pa v sklopu številnih sistemskih obolenj.

Po podatkih iz literature, izvirajo vzroki za nastanek zadaha v 45% iz področja ust, nosu, žrela in obnosnih votlin,v 23% so vzrok za zadah kariozni zobje, v 10% izvirajo iz prebavnega trakta. Pri 22% primerih pa ni bilo odkritega vzroka za nastanek zadaha.

Bolezni ust  – najpogostejši vzrok ustnega zadaha

Posebna pozornost velja bolezenskim spremembam v ustni votlini, katere predstavljajo kar polovico vseh vzrokov za nastanek zadaha. Med slednje uvrščamo zlasti parodontalna bolezen ter bakterijska,virusna in glivična vnetja v ustih.  Najpogostejši primeri slednjih, ki povzročajo zadah so: lokalizirana gnojna vnetja, ulcerozni nekrotizantni gingivitis, herpetični gingivostomatitis, prisotnost glive Candide albicans na ustni sluznici in nesanirano, kariozno zobovje.

Bolezenske spremembe v grlu in žrelu

Pomembno vlogo pri nastanku zadaha pa pripisujemo tudi spremembam v grlu in žrelu. Od slednih velja omeniti ponavljajoča se vnetja tonzil in adenoidnih žlez. Slednja vodijo v nastanek folikularnega tonzilitisa in do nastanka poglobljenih kript v katerih se zbirajo ostanki hrane, slina in nekrotični material.  Če naravni mehanizmi ne čistijo kript. to postane vzrok za ustni zadah. Med zelo resnimi boleznimi obeh področij pa omenjamo še novotvorbe. Ob razraščanju in razpadanju povzročajo zelo hud ustni zadah in zato je pravočasno odkritje in ustrezno zdravljenje življenjskega pomena. Preberite več o bolezenskih spremembah v grlu in žrelu ter bolezni dihal, ki povzročajo slab zadah. 

Bolezni prebavil – vse pogostejši vzrok za slab zadah

Pozabiti pa ne smemo tudi na bolezni prebavil. Bolezenske spremembe so lahko prirojene ali pridobljene. Tu omenjamo zlasti divertikulozo ali izbočenje stene požiralnika in pa stenozo muskulus pilorusa. Vnetja požiralnika in želodca, ter gastroezofagealni refluks, ki pomeni zatekanje želodčne vsebine v požiralnik, ter novotvorbe pa so ravno tako pomembne kot možni vzrok za zadah.

Bolezni dihal, ledvične bolezni in sistemska obolenja

Bolezni dihal so v literaturi redko omenjene v povezavi v zadahom. Vendarle pa velja opozoriti,da so vnetja v razširjenih dihalnih poteh (bronhiektazije) lahko povzročitelj ustnega smradu. Ledvične bolezni z značilnim vonjem po urinu, diabetična ketoacidoza z vonjem po acetonu in jetrna ciroza z značilnim sladkobnim vonjem sodijo med sistemska obolenja, ki imajo vsa tesno soodvisnost z zadahom.

Namišljen ustni zadah ali halitofibija

Ustni zadah pa je lahko tudi namišljen in izvira iz nekaterih psihičnih in živčnih bolezni kot sta shizofrenija in epilepsija temporalnega lobusa. O namišljenem ustnem zadahu govorimo ko bolniki občutijo sicer ne smrdeč vonj iz ust kot močan smrad.

Slab zadah – preprečevanje

Svež zadah danes ni pomemben le iz socialnih razlogov, temveč je odraz zavedanja zdravja in pomena saniranega zobovja vsakega posameznika.

Temelj za zdravljenje ustnega zadaha je natančna ugotovitev vzroka za njegov nastanek in ustrezna medicinska obravnava le-tega. Poleg tega je potrebna skrbna in redna ustna higiena z kvalitetnimi izdelki za ustno higieno, ki vsebujejo antibakterijska sredstva. Največje učinke pri odpravljanju zadaha dosežemo, če ob istočasnem odpravljanju vzrokov zanj, uporabljamo namenske izdelke za ustno higieno, ki vsebujejo sestavine za nevtralizacijo zadaha. Pri čemer pa je potrebno paziti, da sestavine niso preagresivne. Na ta način si lahko  lahko dolgoročno uničimo ustno mikrofloro in si naredimo več škode kot koristi tako za ustno sluznico kot za naše zobe. Pazljiv izbor izdelkov za ustno higieno je ključnega pomena za zdravje naših ust. Več na to temo je napisano v članku “Cena izdelkov za ustno higieno – ali odraža tudi njihovo kvaliteto”. 

Najučinkovitejša programa izdelkov za preprečevanje slabega zadaha in njegovo nevtralizacijo sta Air-Lift in TheBreathCo. Tako Air-Lift kot TheBreathCo vsebujeta svetovno patentirano formulo za nevtralizacijo slabega zadaha brez stranskih učinkov. Temeljita  na naravnih sestavinah, ki ne rušijo naravnega bakterijskega ravnovesja v ustih in imata takojšnji učinek.

Air-Lift izdelki proti zadahu
Air-Lift izdelki proti zadahu
TheBreathCo ustna voda proti zadahu
TheBreathCo ustna voda proti zadahu