Kako si lahko pobelimo zobe

Obstajajo tri načini beljenja zob in sicer z abrazivnimi belilnimi zobnimi kremami, peroksidnimi substancami in encimsko beljenje zob.

Beli zobje postajajo v zavesti ljudi vse bolj pomemben del njihove samopodobe. Američani ugotavljajo, da pri intervjuju za novo službo bolj kot obleka in čistost nohtov pomemben izgled ust. Verjetno je res, da ne glede na zunanjo podobo in sposobnosti človeka, ko le ta odpre usta in če pokaže zanemarjene zobe in ima povrhu tega še zadah so njegove možnosti za uspeh bistveno manjše.

Želja po lepih belih zobeh je tudi med Slovenci visoka, zato segajo po številnih preparatih, ki obljubljajo bolj bele in bleščeče zobe. Najpogostejši in najcenejši način so prav komercialne belilne abrazivne zobne kreme.

BELJENJE ZOB S POLIRNIMI (ABRAZIVNIMI) ZOBNIMI KREMAMI

Abrazivi (kalcijevi fosfati, aluminijev oksid, kalcijev karbonat, kremenčevi delci) dajejo zobnim kremam čistilno moč; odstranjujejo madeže, bakterijski plak in obloge. Zobne kreme naj bi bile le toliko abrazivne, da odstranijo nečistoče in plak ne pa poškodujejo sklenino. Ker so zobni madeži ponavadi že integrirani v sklenino, belilne zobne kreme ki obljubljajo belilni učinek vsebujejo agresivnejše abrazive, da lahko zagotovijo belilni učinek. Na žalost pa hkrati z madeži »odnesejo« s seboj tudi skleninsko plast. Sklenina se z njihovo nekontrolirano vsakodnevno uporabo stanjša do mere, ko je poškodba trajna in se skleninski sloj ne more več obnoviti nazaj.

BELJENJE ZOB S PREPARATI NA OSNOVI PEROKSIDA

Drugi način beljenja je  s peroksidnimi belili oz. izdelki z vsebnostjo aktivnega kisika:  Za razliko od beljenja s pomočjo belilnih abrazivnih krem, ki delujejo mehansko gre pri uporabi peroksidnih izdelkov za kemijski proces pri katerem se ob nanosu peroksidnega izdelka na zobe sprosti kisik, vstopi v skleninski del zoba in s pomočjo svoje  agresivnosti (prosti radikal) razbije pigmentne madeže v zobeh. Zobje so ponavadi po tretmaju očitno bolj beli. Potrebno pa je opozoriti, da peroksid oz. aktivni kisik istočasno nekoliko demineralizira zobe oz. jih naredi »mehkejše«. Ob pravilni uporabi ne moremo govoriti o trajni poškodbi zob kajti zobje se po tretmaju po določenem obdobju iz sline, hrane in uporabe remineralizacijskih zobnih krem obnovijo nazaj.

Večji problem pri peroksidnem beljenju zob je v prevelikem pričakovanju ljudi kar zadeva učinek beljenja. V lekarnah in specializiranih prodajalnah so na voljo izdelki za beljenje na bazi peroksida vendar so seveda koncentracije (intenziteta delovanja) strogo v skladu z normativi perodksidnih izdelkov ki se lahko uporabljajo samostojno doma (to se pravi brez nadzora stomatologa). Medtem ko dajo taki izdelki zelo dobre rezultate pri mlajših ljudeh in neproblematični površinski zabarvanosti, pa v primeru dolgotrajnih madežev, globinsko zabarvanih oz. bolezensko zabarvanih zob oz. močnih rumenih oz. sivkastih zob tako beljenje ponavadi ne da zadovoljivih učinkov.V tem primeru je najbolj primerno obiskati stomatologa, ki bo na podlagi strokovne ocene izvedel beljenje s pomočjo višjih koncentracij peroksidnih preparatov in z uporabo posebnih halogenskih svetlobnih pospeševalnikov, ki omogočijo da beljenje deluje tudi v globljih plasteh zoba in je učinek temu primerno seveda tudi veliko večji.

ENCIMSKO BELJENJE ZOB

Tretji način beljenja je encimsko beljenje zob, ko s pomočjo naravnih encimov, ki nežno razkrajajo madeže v zobeh. Zobe ob redni uporabi lahko pobelimo za nianso ali dve brez kakršnih škodljivih in stranskih učinkov za sklenino ali dlesni. Tak način beljenja je izmed vseh treh najbolj priporočljiv in edini način ustne nege, ki ga lahko izvajamo vsakodnevno brez omejitev in nevarnosti poškodb sklenine. Edina slabost je, da je encimska belilna nega prenežna, da bi lahko odstranila globinske oz. starejše madeže. Je idealna nega za preprečevanje zabarvanosti in za ohranjanje naravne beline zob oz. pridobljene beline po izvedenem postopku beljenja zob. Ne pozabite, da nam vsako zaužitje pigmentiran hrane ali pijače (kava, rdeče vino, pravi čaji, rdeča pesa ipd.) pusti madeže na zobeh, ki se postopoma integrirajo v sklenino in naši zobje postajajo vse bolj nesestetsko zabarvani. V kolikor nimate možnosti, da bi si takoj po obroku umili zobe je priporočljiva uporaba čistilnih žvečilk brez sladkorja, z vsebnostjo ksilitola ter belilnih encimov, ki preprečujejo integracijo madežev v zobe.