Beljenje zob z belilno lučjo

 

Dolgo časa je veljalo prepričanje tudi med strokovno javnostjo, da  zabarvane zobe v katere so se pigmenti vgrajevali leta in leta in pa naravno zabarvanih zob ni moč hitro, varno in učinkovito pobeliti. Ker so estetski standardi vse višji je znanost na tem področju s svojo napredno tehnologijo ponudila posebne belilne luči oz. nove, varne belilne sisteme.

Belilna luč za zobe je tehnološko dovršen svetlobni pospeševalnik za beljenje zob, ki deluje po principu močne halogenske ali LED svetlobe. Ko gel pod  vplivom posebne svetlobe doseže zobne madeže jih razgradi in odstrani. Belilna luč aktivira belilni gel in omogoči njegovo delovanje tudi  v dentinskem delu zoba Na ta način se lahko učinkovito pobelijo zobje, pri katerih je bila neučinkovita katerakoli druga metoda beljenja oz. čiščenja. Vrhunske  belilne luči zagotavljajo belilne učinke do 8 odtenkov po VITA lestvici v 30 – 60 minutnem tretmaju.

 

Belilna metoda s pomočjo svetlobnega pospeševalnika učinkovito pobeli zobe in odstrani madeže, ki so nastali zaradi kajenja, uživanje kave, čaja in drugih pigmentiranih pijač ter jedi. Prav tako je učinkovita tudi v primeru notranje zabarvanosti;  zaradi tetraciklinov (jemanja antibiotikov v mladosti), fluoroze oz. dedno pogojene barve zob, vendar je v teh primerih potrebno postopek večkrat ponoviti oz. kombinirati s klasično metodo beljenja doma s pomočjo indvidualno izdelanih ustnih nastavkov pod nadzorom stomatologa.

 

Rezultati beljenja so vedno odvisni od posameznikove strukture zob, intenzivnosti in starosti madežev na njih ter njihove naravne barve, zato se dosežene beline zob v naprej ne da predvideti. Pri izjemno trdovratni pigmentaciji zobovja ali pri naravno zabarvanih zobeh od rojstva je možno, da bo učinek  prvega beljenja minimalen in prav je, da se stranka tega zaveda.

 

Beljenje zob ima učinek le na naravno sklenino. Porcelan, umetni zobje in plombe se med postopkom beljenja površinsko očistijo ne pa obelijo. Strankam s porozno-krhkimi zobmi in strankam s kariesom, obolelimi dlesnimi in razpokah v zobeh ter zelo občutljivimi zobmi (hladno, vroče, pekoče) se beljenje odsvetuje.

 

Kar zadeva varnost tovrstnega beljenja zob, je ključnega pomena kvaliteta belilne luči, usposobljenost osebja, ki beljenje izvaja in kvaliteta oz. koncentracija  belilnih gelov. Varna belilna luč sme prepuščati  le hladno svetlobo nizkih valovnih dolžin (450 – 520 nm) in zagotavljati  popolno blokado škodljive UV oz. infrardeče svetlobe. V nasprotnem primeru je tako beljenje škodljivo tako za zobovje kot mehka tkiva v ustih. Vrhunske belilne luči delujejo na nižjih temperaturah kot podobni izdelki, z uporabo najnovejše optične tehnologije za zagotavljanje varnosti. Belilne luči lahko uporabljajo le ustni higieniki in  stomatologi ter usposobljene poklicne kozmetičarke skladno z republiškimi zakoni in regulativami,.Belilni geli so zasnovani na osnovi peroksida različnih koncentracij. Pri delu z zelo visokimi koncentracijami je potrebno več varnostnih ukrepov  in je strokovna usposobljenost osebe, ki beljenje izvaja obvezna.

 

Zobje so v obdobju nekaj dni po beljenju najbolj dovzetni za ponovno pigmentacijo. Neposredno po izvedbi postopka beljenja se je potrebno izogibati obarvani pijači in hrani, ter nikotinu. zato se lahko zaradi neupoštevanja teh navodil zobje ponovno zabarvajo. Pri strankah se lahko pri tovrstnem beljenju pojavi zmerna pa tudi visoka občutljivost zob, ki pa kasneje mine. Kako dolgo boste obdržali bel in bleščeč nasmeh je odvisno od vaših higienskih navad in načina življenja. V povprečju učinek beljenja traja 2 leti, ob dosledni higieni zob pa celo do 5 let. Periodični osvežilni belilni tretmaji se priporočajo vsem, ki kadite, pogosto pijete kavo oz. druge intenzivno zabarvane pijače in jedi.