Cena izdelkov za ustno higieno – ali odraža tudi njihovo kvaliteto?

Pri poplavi vseh vrst kozmetičnih izdelkov se pogosto sprašujemo kaj dejansko plačujemo. Je to zgolj draga embalaža, veliko posrednikov v trgovski verigi, blagovna znamka, drage reklame ali dejansko kvaliteto proizvoda?

Enoznačnega odgovora tukaj ni. Na trgu so na voljo tudi  relativno poceni kozmetični proizvodi vrhunske kvalitete izdelave. Praviloma so manj poznani, ker v njihovo ceno niso vkalkulirani enormni stroški oglaševanja. Po drugi strani pa so v kozmetiki že na voljo izjemno učinkovite tehnološke inovacije, ki jih seveda tudi drago plačamo.

Kar zadeva izdelke za ustno higieno je vseeno potrebno izpostaviti, da za to področje praviloma le velja, da višja cena neposredno odraža tudi bistveno večjo kvaliteto in varnost izdelka.

Zanimivo je koliko smo npr. pripravljeni odšteti za kozmetični izdelek za nego obraza oz. telesa. Po drugi strani pa pri nakupu izdelka za ustno higieno sežemo po prvem na polici, ki je v akciji oz. po tistem, ki nas vsakodnevno pozdravlja s TV zaslonov. Pri tem pa ne pomislimo, da so prav usta bistveno bolj občutljiva in ustna sluznica izjemno dovzetna.  Varna in pravilna nega ust in ustne votline  ni samo estetskega pomena,  ampak ključna za vsesplošno zdravje človeka.

Cena izdelkov za ustno higieno - ali odraža tudi njihovo kvaliteto?
Cena izdelkov za ustno higieno – ali odraža tudi njihovo kvaliteto?

IZDELEK ZA USTNO HIGIENO, KI GA UPORABLJATE  NAJ NE VSEBUJE  ZDRAVJU ŠKODLJIVIH SESTAVIN

Nekateri priznani stomatologi pravijo, da je za kvaliteto izdelkov za ustno higieno praviloma bolj pomembno to česar nimajo kot kar vsebujejo. Odsotnost penilcev, dražečih konzervansov in alkohola je bistvena za dolgoročno zdravje vaših ust in posledično celega organizma. Znano je, da se toksični penilci (detergenti), ki jih praktično vsebujejo vse nizko cenovne komercialne zobne kreme najhitreje absorbirajo v organizem preko ustne sluznice. To velja tudi za ostale cenene sestavine, ki komercialnim zobnim kremam podaljšujejo obstojnost, zagotavljajo aromo oz. dajejo privlačno barvo.

Izdelati učinkovito in zdravju neškodljivo zobno kremo brez penilcev in brez iritatorjev je seveda bistveno dražje.  Tovrstna kvalitetnejša ustna kozmetika je na tržišču seveda tudi po nekajkrat dražja.

Da o vsebnosti alkohola v komercialnih ustnih vodah niti ne govorimo. Alkohol negativno vpliva na ustno sluznico. Jo dodatno izsušuje, zmanjšuje količino sline, ki je nujno potrebna za zdravje in naravno čiščenje naših in posledično vodi tudi do slabega zadaha.  Kar nekaj znanstvenih raziskovalnih institutov po celem svetu je tudi prišlo do zaključkov da alkohol v ustnih vodah in nasploh prekomerno uživanje alkohola povečuje tveganje za nastanek raka v ustih, glavi in ​​vratu. In smo spet pri ceni. Ustne vode brez vsebnosti alkohola vsebujejo nadomestne varne sestavine, ki so bistveno dražje kar seveda vpliva na končno ceno izdelka na trgu.

KSILITOL – NAJPOMEMBNEJŠA SESTAVINA IZDELKOV ZA USTNO HIGIENO

In na koncu še o najdražji in najdragocenejši sestavini kvalitetnejših izdelkov za ustno nego – ksilitolu.

Ksilitol je zobem izredno prijazen naravni sladkorni nadomestek, ki ga bakterije ne morejo fermentirati. Ksilitol »privabi« in nato »izstrada« škodljive mikroorganizme v ustih. V izdelkih za zobno nego pomaga pri zdravljenju mikrorazpok v sklenini, preprečuje karies, stimulira remineralizacijo zob ter tako dopolnjuje delovanje fluorida in preprečuje infekcije z glivico kandido.

Zaradi splošne vse večje osveščenosti strokovne in splošne javnosti o pozitivnih učinkih ksilitola v izdelkih za ustno higieno, je slednji postal sestavina številnih dentalnih izdelkov.  Potrebno pa je opozoriti na marketinške zlorabe, ki jim je neosveščen potrošnik podvržen. Ksilitol je zaenkrat še zmeraj ena izmed najdražjih sestavin v izdelkih za ustno higieno (žvečilkah, ustnih vodah, zobnih kremah). Zaradi cenovne konkurenčnosti ga večinoma komercialni dentalni proizvodi vsebujejo le v sledovih. In to le z namenom, da lahko izdelek oglašujejo kot izdelek z vsebnostjo ksilitola. Ksilitol v tako nizkih koncentracijah nima učinka. Izdelki z optimalno (10% in več) ) vsebnostjo ksilitola so seveda zato tudi dražji, a zagotavljajo učinkovanje.

Zdrava in lepa usta so pot do in hkrati odraz naše osebne sreče, samozadovoljstva in zdravja.  Hkrati so  “VIP”  vstopnica v naš socialni krog in dobro počutje v njem. Zavedajmo se tega in jim namenimo boljšo, varnejšo in kvalitetnejšo skrb.