Vzroki za spremembe naše naravne barve zob

V sodobnem svetu predstavljajo beli zobje estetski standard in statusni simbol. Bel nasmeh je ne le lepši in prijetnejši na pogled, ampak predvsem izkazuje naš odnos do lastnega zdravja in videza.

Skozi leta zobje navadno začnejo izgubljati svojo naravno belino. Do tega običajno pride zaradi uživanja kave, drugih intenzivno pigmentiranih pijač in hrane ter kajenja. Nekateri ljudje imajo tudi naravno temneje zabarvane zobe že od otroštva ali zaradi  zdravil.

Pigmentirana hrana in pijača povzroča zabarvanje naših zob

Za belino svojih zob so ljudje v preteklosti uporabljali razna zelo abrazivna sredstva, kisline , razne domače pripravke in škodljive kemikalije, kar je marsikdaj privedlo do nepopravljivih sprememb zob  in trajnih poškodb  zobne sklenine. Te poškodbe žal še danes vidimo v naših zobnih ambulantah in celo pri mladini. Dejstvo je, da živimo v času ko je videz pomemben. Osebni urejenosti in obvladovanju veščin komunikacije se pripisuje čedalje večji pomen pri osebnem uspehu na vseh področjih. V povezavi z urejenostjo in vizuelno podobo igra pomembno vlogo zdravje in izgled zobovja. Lep in zdrav nasmeh odseva pozitiven odnos do samega sebe in bistveno vpliva na višji nivo samozavesti in sproščenosti pri komuniciranju. Belina  zob daje obrazu lepši, predvsem pa bolj mladosten izraz. Res je, da bleščeče beli zobje ne pomenijo nujno zdravja zob in rumenkasti zobje niso nujno posledica  slabe ustne higiene. Veliko ljudi ima genetsko temnejše oz. bolj rumene zobe. Splošno mnenje pa je, da so zabarvani zobje odraz zanemarjenosti zaradi zobnih oblog, zobnega kamna ali nezadostne ustne higiene in nezdravega načina življenja (prekomerno uživanje nikotina, kave, coca cole in ostalih močno pigmentiranih pijač). Slaba skrb za higieno zob vodi do številnih obolenj kot so zobna gniloba ali karies, obolenja obzobnih tkiv ali parodontalna obolenja, slab zadah in izgubo zob. Zabarvani zobje iz teh razlogov  sodobni družbi, ki ima visoke estetske standarde niso ravno  sprejeti kot lepi in zdravi. Ko osvestimo, da je nasmeh in zobovje ena prvih stvari pri prvih kontaktih in  medsebojni komunikaciji, ki jih ljudje na nas opazijo, je  izjemno težko pokazati nasmeh in zabarvano zobovje in se pri tem počutiti lepi in samozavestni. Skrb za belino zob torej konec koncev le odraža našo skrb za zdravje, osebno počutje in samozavest.

Vzroki za spremembe naše naravne barve zob: