Slovarček pojmov – zobje in nega zob

SLOVARČEK POJMOV

AKTIVNI KISIK
napada molekule pigmentov, ki povzročajo obarvanje zob.

ABRAZIVNA SREDSTVA
so snovi, ki z mehanskim učinkom (brušenje) odstranjujejo tanke plasti sklenine in tako belijo zobe. Uporaba močnih abrazivnih sredstev stanjša sklenino in oslabi zobe, ki so tako bolj izpostavljeni zobni gnilobi in hitreje postanejo občutljivi na vročo in mrzlo hrano.

BAKTERIJE STREPTOCOCCUS SP.
so družina bakterij, ki so eden glavnih krivcev za pojav zobne gnilobe (Streptococcus Mutans, Streptococcus Viridans).

DETERGENT (SODIUM LAURYL SULPHATE)
je snov, ki omogoča spiranje maščob z vodo. Detergenti v izdelkih za ustno higieno odstranjujejo naravno zaščitno plast ustne sluznice, ki jo tako bolj izpostavljajo vnetjem.

FLUORIDI
so fluorove soli, ki sproščajo fluorove ione, le-ti pa nadomestijo kalcijeve ione v sklenini in jo tako ojačajo.

FLUOROZA
je rumenkasto obarvanje zob zaradi prekomerne uporabe fluorovih pripravkov (npr. tablet proti zobni gnilobi)

KARIES
ali zobna gniloba pomeni propad trdih zobnih tkiv zaradi delovanja bakterij.

NARAVNI ENCIMI
so beljakovine, ki omogočajo oz. pospešujejo kemijske reakcije (npr. razgradnjo pigmentov, ki povzročajo obarvanje zob).

NEVTRALNI PH
je pH enak naravni kislosti ustne votline.

SKLENINA
je prosojno trdo zobno tkivo, ki prekriva vidni del zoba in varuje zobovino pred zunanjimi dejavniki.

TETRACIKLINI
so skupina antibiotikov, katerih uporaba v obdobju razvoja zob povzroča nastanek rumeno-rjavega obarvanja sklenine.

VITAMIN B5
pospešuje obnovo poškodovane sluznice in jo varuje pred škodljivimi dejavniki.

ZOBNE OBLOGE
delimo na trde in mehke. Mehke zobne obloge sestavljajo ostanki hrane in bakterije, trde zobne obloge ali zobni kamen pa nastanejo zaradi izločanja mineralov iz sline, ki mineralizirajo mehke zobne obloge.

XYLITOL
je sladkorni alkohol, ki se pojavlja tudi v naravni presnovi človeškega telesa in ima za sklenino edinstveni varovalni učinek:

  • vstopa v presnovno pot bakterij in preprečuje nastanek dolgih polisaharidnih verig, ki omogočajo pritrditev bakterij na sklenino;
  • za razliko od ostalih sladkorjev ga bakterije ne morejo pretvoriti v kislino;
  • ker ga bakterije ne morejo uporabiti, upočasni njihovo rast in tako pripomore k manjši pojavnosti zobne gnilobe