Suha usta in sladkorna bolezen

Suha usta so eden najpogostejših znakov oziroma simptomov sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen (diabetes) je kronična presnovna bolezen. Gre za motnjo oziroma nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja iz krvi v celice. To prehajanje omogoča inzulin. Premajhne vrednosti inzulina v krvi povzročijo, da se vrednost krvnega sladkorja poveča. Slednje vodi v okvare malih žilic oči in ledvic ter okvaro živcev.

Natančni razlogi zakaj sladkorna bolezen povzroča suha usta niso znani. Je pa potrjeno, da visoke vrednosti krvnega sladkorja lahko povzročajo suha usta pri bolnikih s sladkorno boleznijo.  Prav tako določena zdravila za sladkorne bolnike lahko povzročajo suha usta. Simptomi suhih ust se pojavljajo tako pri sladkorni bolezni tipa 1 kot pri sladkorni bolezni tipa 2, čeprav so so praviloma izrazitejši pri sladkorni bolezni tipa 1.

suha usta in sladkorna bolezen
suha usta in sladkorna bolezen

Znaki sladkorne bolezni

Poleg suhih ust so značilni znaki sladkorne bolezni še:

 • povečana žeja in lakota
 • pogosto uriniranje
 • izguba telesne teže kljub normalnemu prehranjevanju
 • utrujenost
 • motnje vida
 • otrplost okončin
Kronična utrujenost je lahko znak sladkorne bolezni
Kronična utrujenost je lahko znak sladkorne bolezni

V primeru, da se pojavijo zgoraj našteti značilni znaki, je potrebno obvezno obiskati zdravnika. Sladkorno bolezen se ugotovi z laboratorijsko preiskavo. Sladkorna bolezen lahko povzroči resne zaplete, zato je pomembno spremljati znake oziroma simptome, ki se pojavljajo v vašem telesu.

Znakov suhih ust ne smemo zanemarjati

Izraziti znaki suhih ust (lepljiv občutek v ustih, suh in pekoč jezik, razpokane ustnice in ustna sluznica, težave z govorjenjem in požiranjem) pa ne pomenijo nujno sladkorne bolezni. V vsakem primeru pa je potrebno poiskati vzroke. Suha usta so namreč veliko več kot neprijeten občutek. Strokovno jo imenujemo kserostomija in vodi v propadanje zob in dlesni ter povečuje nevarnost virusnih in bakterijskih okužb v ustih. Slina namreč razgrajuje ogljikove hidrate in vsebuje celice, ki pomagajo premagovati patogene in s tem okužbe.  Pomanjkanje sline v ustih zato povzroča, da se vam v ustni votlini kopiči glukoza in mikroorganizmi. Slednje vodi v nastanek zobnih oblog in v naslednji fazi v zobno gnilobo.

Znakov suhih ust ne smemo zanemariti
Znakov suhih ust ne smemo zanemariti

Ko opredelimo vzroke suhosti ust, to motnjo tudi lažje obvladujemo.

Ne obvladovanje kserostomije (suhih ust) lahko s časom vodi do:

 • obolenja kot je gingvitis oz. vnetja dlesni zaradi prisotnosti bakterij
 • parodontoze oz. obolenje dlesni in obzobnih tkiv
 • oralne kandidoze oz. glivične okužbe ust
 • kroničnega zadaha, ki ne izgine tudi po temeljitem čiščenju zob

V določenih najbolj resnih primerih lahko pride tudi do okužb žlez slinavk. Poleg navedenega suha usta lahko vodijo v probleme z nespečnostjo ter v spremembe zaznavanja okusa.

Suha usta so praviloma obvladljiva. V primeru, da ste sladkorni bolnik,  je vzdrževanje ustreznih vrednosti krvnega sladkorja najboljši način za obvladovanje problemov suhosti ust. Jemljite predpisana zdravila in se izogibajte sladki hrani in pijači. Priporočamo, da redno obiskujete vašega zobozdravnika. V kolikor se vam znaki suhosti ust poslabšujejo, se posvetujte z vašim zdravnikom. Suhost ust je lahko tudi stranski učinek zdravil, ki jih jemljete.

Suha usta so eden najpogostejših znakov sladkorne bolezni, praviloma pa te težave ne spadajo med najresnejše zaplete povezane z diabetesom. Lahko pa vodijo v resne zdravstvene probleme, v kolikor jih ustrezno ne obvladujete.

Suha usta niso zgolj simptom sladkorne bolezni ampak so lahko tudi vzrok

Suha usta niso zgolj simptom visoke vrednosti sladkorja v krvi, ampak so lahko tudi vzrok. Suha usta, še posebej pri diabetikih lahko vodi v zelo hitro napredujočo zobno gnilobo. Kar pomeni, da se vrednosti sladkorja v krvi povišajo, ker se telo bori proti infekciji.

Suha usta lahko vodijo v napredujočo zobno gnilobo
Suha usta lahko vodijo v napredujočo zobno gnilobo

Zdravljenje suhih ust kot posledice sladkorne bolezni

Zaradi škodljivih posledic suhosti ust, je izjemno pomembno da poskušate vzdrževati izločanje sline čim bolj učinkovito. Slednje lahko zagotovite na več načinov: najbolj pomembno je da povečate vnos tekočin v telo tekom dneva. Povečanje nivoja tekočin v telesu lahko prepreči nastanek ranic v ustih in razpok na ustnicah in pomaga vzdrževati splošno zdravstveno sliko.

Kljub temu, da je veliko  sladkornih bolnikov imelo relativen uspeh s pitjem večjih količin tekočin pri spopadu s suhimi usti, to ni dolgoročna rešitev. Takoj ko telo porabi  zaužito tekočino, se simptomi suhih ust povrnejo. Ko se to zgodi, je potreben bolj neposreden pristop h problemu. Na srečo obstoji več načinov kako stimulirati izločanje sline; žvečenje žvečilk brez sladkorja, redno izpiranje ustne votline s terapevtsko ustno vodo  in sesanje pastil brez sladkorja.

Kaj povzroča suha usta pri bolnikih s sladkorno boleznijo?

Suha usta imajo številne možne vzroke, določeni pa so povezani specifično z določenimi bolezenskimi stanji. Med njih sodi tudi sladkorna bolezen. Poglejmo jih podrobneje.

Jemanje zdravil

Najprej je potrebno preveriti katera zdravila poleg tistih, ki so namenjena sladkorni bolezni še jemljete. Številna zdravila namreč povzročajo suha usta in sicer:

 • zdravila za visok srčni tlak
 • antidepresivi
 • zdravila za mehur
 • kemoterapija
 • radioterapija
 • dializa ob ledvični odpovedi
 • vsesplošna dehidracija
sladkorna bolezen
Med najpogostejše razloge za suha usta sodi jemanje zdravil

Pri sladkorni bolezni obstajata dva scenarija vzrokov za pojav suhih ust. Eden je začasen, drugi lahko postane stalno prisoten in kroničen. Ne sme se spregledati nobenega izmed njiju.

Nenadne povišane vrednosti sladkorja v krvi

Simptomi suhih ust pri ljudeh s sladkorno boleznijo se lahko pojavijo le občasno in sicer ob nenadnem hitrem povečanju sladkorja v krvi. Popolnoma enakomerno raven krvnega sladkorja je skoraj nemogoče vzdrževati, zato je občasno povišanje krvnega sladkorja pogost pojav tako pri tipu 1 in tipu 2 sladkorne bolezni.

Kronično visoke ravni krvnega sladkorja

Če so simptomi suhih ust stalno prisotni, je to zelo verjetno znak, da imate redno povišane ravni krvnega sladkorja. Kronično kserostomijo (suha usta) se prepogosto zanemari kot postranski problem, vendar lahko vodi do infekcij in bolezni dlesni, če jo ne zdravimo. Visoke vrednosti krvnega sladkorja v kombinaciji z nezadostnim izločanjem sline vodijo v znatno povečano tveganje za sledeče zaplete:

 • glivične okužbe ust (ki lahko tudi povzročajo povišanje sladkorja v krvi)
 • zobna gniloba
 • oralno kandidozo
oralna kandidoza
Nezdravljenje suhosti ust lahko vodi v ustno kandidozo

Vaša usta so v osnovi najbolj zdrava ko so vlažna. Njihovo zdravje je odvisno od prisotnosti sline, ki pomaga odstraniti delce hrane in bakterije iz vaših ust. Poleg številnih zapletov, ki jih povzroča sladkorna bolezen, slednja močno vpliva tudi na zdravje vaših ust.

Kako zdraviti kserostomijo pri sladkornih bolnikih?

Medtem ko obstajajo številni proizvodi, ki pomagajo poviševati nivo sline v ustih, ne bodo optimalno učinkoviti, če ravni sladkorja v krvi ostajajo visoke.

Znaki suhih ust se pojavljajo zgolj občasno

Če so simptomi suhih ust nenadni in začasni praviloma lahko uspešno odpravite težave že s pravim odmerkom inzulina po navodilih vašega zdravnika. Popijte en do dva kozarca vode vsako uro in po dveh do treh urah ponovno opravite test sladkorja v krvi, da preverite ali so se vrednosti znižale.

Znake suhih ust lahko ublažite z rednim pitjem vode
Znake suhih ust lahko ublažite z rednim pitjem vode

Z vrednosti sladkorja v krvi nad 300mg/L pazite,  da preverite tudi ketone z urinskim testom s testnimi  trakovi ali lističi ali s krvnim ketonskim merilcem. Nemudoma se posvetujte z zdravnikom v kolikor imate povišane vrednosti ketonov in se ne znižajo v nekaj urah po terapiji z inzulinom. Če se pojavi bruhanje takoj poiščite medicinsko pomoč.

Testiranje sladkorja v krvi s krvnim ketonskim merilcem
Testiranje sladkorja v krvi s krvnim ketonskim merilcem
Testiranje ketonov v urinu s testnimi trakovi
Testiranje ketonov v urinu s testnimi trakovi

Znaki suhih ust so stalno prisotni

Če so simptomi suhih ust pogosti in ne minejo in če ste izločili ostale možne vzroke kot je jemanje zdravil, ketonsko dieto in diabetično ketoacidoza (DKA), kronična kserostomija verjetno pomeni, da potrebujete nov medicinski načrt za obvladovanje povišanih ravni sladkorja v krvi. S kronično povišanimi ravnmi krvnega sladkorja izpostavljate vaše telo tveganju pojava številnih zapletov povezanimi s sladkorno boleznijo. Posvetujte se z vašim zdravnikom da se ugotovi ali je potreben nov medicinski plan obvladovanja sladkorne bolezni. Potrebna je tudi večja disciplina pri prehranjevanju. Zelo priporočljiva je tudi načrtovana fizična aktivnost, ki pomaga povišati vašo občutljivost na inzulin, pomaga pri izgorevanju sladkorjev in pripomore k izboljšanju krvnega sladkorja.

Če so simptomi suhih ust povezani z diabetično ketoacidozo (DKA), nemudoma poiščite medicinsko pomoč. Edini način obvladovanja DKA-ja je intravenozno zdravljenje in višji odmerki inzulina, ki jih strogo odredi zdravnik. Če pri DKA ne ukrepate, so posledice lahko usodne.

Če so simptomi suhih ust povezani s ketonsko  dieto, gre praviloma za stranski učinek zmanjšanega vnosa ogljikovih hidratov Slednje ni usodno in pravilom se kaj dosti ne da narediti, če ste se odločili da boste dosledno sledili strogi dieti zmanjšanega vnosa ogljikovih hidratov. Svetujemo vam uporabo ustreznih izdelkov ustne higiene za povišanja nivoja sline v ustih 

Suha usta kot stranski učinek ketonske diete

Suha usta kot stranski učinek ketonske diete

Preprečevanje suhosti ust

Številne metode zdravljenja suhosti ust so hkrati metode preprečevanja suhih ust. Upoštevajte sledeče nasvete za preprečevanje suhosti ust:

 • izogibajte se pekoči in slani hrani, še posebej če vam povzroča bolečine v ustih
 • v prostorih kjer se zadržujete, uporabljajte vlažilec zraka. Povečana vlaga v zraku lajša probleme s suhimi usti.
 • izogibajte se kofeina, tobaka in pijač, ki vsebujejo alkohol. Vse navedeno simptome suhih ust zgolj poslabšuje.
 • dnevno spijte 8 – 10 kozarcev vode. Redna hidracija ust in telesa zmanjšuje tveganje suhosti ust.
 • dvakrat letno se pri zobozdravniku  naročite na redno čiščenje zobnih oblog in kamna.
 • redno si čistite med zobne prostore z zobno nitko
 • uživajte sadje in zelenjavo bogato z vlakninami
 • uporabljajte ustno vodo brez alkohola
 • temeljito prežvečite hrano
 • uporabljajte žvečilke brez mentola in sladkorja oz sesajte pastile z visoko vsebnostjo ksilitola
 • zobe si najmanj dvakrat dnevno umivajte s fluoridno zobno kremo brez detergentov, iritatorjev in mentola

Suha usta (kserostomija) lahko poslabša stranske učinke sladkorne bolezni, kar posledično vodi v povišanje sladkorja v krvi in dodatno škoduje vašemu organizmu.

izdelki za suha usta
Suha usta lahko obvladujemo z ustreznimi izdelki za ustno higieno

Pazite nanj in ne zanemarjajte simptomov suhih ust . Preprosto pomeni rdečo luč , da nekaj v organizmi ni v redu in se s tem izpostavljate tveganjem pojava številnih drugih zapletov.